Zelf composteren is makkelijk.
Zelf composteren kost je niets! Het verbetert de gezondheid van je tuin, hoeft geen dure meststoffen te kopen en door het hergebruik van organisch materiaal verminder je de hoeveelheid huishoudelijk afval. Een goed opgezette composthoop lokt geen ongedierte, stinkt niet en bevat weinig onkruidzaden.

Zie de composthoop als de keuken van je tuin.
Het gaat om de juiste ingrediënten, verhoudingen, de juiste temperatuur en geduld. De ideale grootte van een composthoop is ongeveer 1 kubieke meter. = 1 meter breed, 1 meter diep en 1 meter hoog.

Een perfecte compost
Keer de hoop geregeld om. De hoop moet zo vochtig zijn als een spons: niet te nat en niet te droog. Zorg voor een evenwichtige mix van bruin en groen materiaal. Op de hoop gaat een mix van groen- en bruinmateriaal. En eventueel mest. Het belangrijkste is dat de verhoudingen gelijk zijn!
Groenmateriaal is rijk aan stikstof (N). Voorbeelden van groenmateriaal zijn:
vochtig, zacht voedselrijk materiaal zoals brandnetels, fruit, groenteafval, koffiedik, vers maaisel, onkruid zonder de zaden!, plantenbladeren, snijbloemen, snoeiafval (groen) alle tuinafval, koffiedik, theebladeren en oude mest van paarden en kippen.
Bruinmateriaal is rijk aan koolstof (C). Voorbeelden hiervan zijn houtsnippers, kranten- en kartonsnippers, zaagsel, takjes en stro en voedselarm materiaal zoals herfstbladeren, doppen van noten, eierschalen

Niet composteren
Zieke planten!!, koffiepads, bedrukt papier, kaaskorsten, ligustertakken en ligusterblad, dit composteert slecht en geeft foute” schimmels in de composthoop, vleesresten, botten en visgraten, gekookte etensresten, brood en dergelijke dit trekt ongedierte aan. Frituurvet of gestold vet, eetbare vetten en oliën, sigaretten peuken, schillen van aardappelen geven “foute” schimmels, geschilderd of behandeld hout, kattenbakkorrels en kattenpoep.

Om het proces nog sneller te laten verlopen kan je een activator toevoegen:
Dit doe je tijdens het opbouwen van de composthoop. Je plaatst deze in het midden van de composthoop. Deze kan bestaan uit heel stikstofrijk materiaal. O.a. een hoeveelheid in stukjes geknipte brandnetelbladeren. Smeerwortelblad is ook een ideale compoststarter. De activator zorgt ervoor dat er heel snel warmte in de composthoop komt waardoor de compost-bacteriën zich in rap tempo vermeerderen en actief aan het werk gaan.

Het klinkt misschien raar, maar menselijke urine is ook een goede activator. Urine bevat namelijk de 3 belangrijkste voedingsstoffen die een plant nodig heeft: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).
Het gebruik van urine als meststof bespaart niet enkel geld, ook moeten er minder fossiele brandstoffen gebruikt worden die op grote schaal worden aangewend voor bij de productie van kunstmest.
*De Duitse onderzoekster Margriet Samwell gebruikt verdunde urine om fruitbomen te bemesten. Zij worden daardoor gezonder en leveren meer én smakelijker fruit.
Instructies voor het gebruik van urine als meststof.
In zijn zuivere vorm is urine in staat om de jonge wortels te verbranden.
Daarom is een verdunning met water noodzakelijk. 1 volume urine op 10 volumes water vormt geen gevaar voor je planten.
Het is belangrijk om de urine vers te gebruiken binnen maximaal 24 uur. Gebruik de urine niet als je medicijnen gebruikt ook niet als je de pil gebruikt!

Locatie van de composthoop 
Let er op dat de composthoop of compostbak op een schaduwrijke plek uit de wind ligt. Bijvoorbeeld onder een boom of tegen een heg. Kies ook geen al te natte grond voor je composthoop.

Een compostbak kan je bouwen met van hout, takken, wilgentenen, stenen of gaas wat je rond kunt buigen zodat er een kolom ontstaat. 
Voor een kleine tuin kun je er ook een aanschaffen van (gerecycled) plastic

  

Een compostkuil, voor de grote tuin. Wormen, pissebedden en micro-organismen kunnen zo snel bij de compostmaterialen komen. Het nadeel van een compostkuil is dat het composteringsproces langer duurt dan bijvoorbeeld in een compostvat.

Wormenbak voor balkon of daktuin.
Als je geen tuin hebt maar wel een balkon of een daktuin, maak dan zelf een wormencompost. Het neemt niet veel plaats en het is een ideale manier om je keukenafval tot vruchtbaar compost te verwerken.
 
Houtas gebruiken als extra compost voor je tuin. Vooral de wat zuurdere grond is er dankbaar voor.
In de winter as verzamelen voor het komende jaar. Zorg wel dat de as droog blijft, doe het in een emmer met een deksel.
Februari/maart: strooi houtas heel dun* over je gazon: minder mos en mooier gras. Maart: strooi 1 handvol as bij elke bessenstruik** en 2 handen vol per fruitboom. April: rond slakgevoelige plantjes strooi je bij het uitplanten een kringetje van as. Mei: in elk plantputje voor kool, tomaat en alle vruchtgewassen 1 à 2 soeplepels as.
Juni: ui, wortel, biet, strooi een fijn laagje* over het bed.
* Niet in volle zon strooien; het best voor er een regenbui komt;
** Bos- & veenbessen geef je geen houtas!