Tuinieren kan je leren door naar de natuur te kijken!

Hoe kan het dat veel tuinen in Nederland er zo strak en ‘netjes’ uit zien? Omdat de meeste mensen nogal opruimerig van aard zijn. In de herfst worden bladeren die in de tuin vallen, weggegooid in de kliko.

Jammer, want het is juist het mooiste materiaal wat je maar kunt krijgen om je planten te beschermen tegen de vorst.
En het is gratis!!! Het enige wat je hoeft te doen is het blad rond je planten te strooien. Een laagje ter dikte van een vuist is meestal wel voldoende. Heb je weinig blad dan kan je ook houtsnippers, stro/ hooi of een lekkere laag compost gebruiken vanaf je composthoop, want die heb je natuurlijk ook in een duurzame tuin.

Planten in potten kan je beschermen met jute zakken of je verhuisd ze naar de schuur, zolang ze vorstvrij staan is het prima. Vergeet ze niet af en toe wat water te geven.

Laat de planten die in de volle grond staan gewoon afsterven tijdens de herfst/ winter en ruim niet te veel op.

Ten eerste hou je dan veel vogels en andere dieren in je tuin. Die vinden het heerlijk om te knabbelen aan zaadjes en andere verterende delen van de planten. Tegelijkertijd eten ze ook de insecten op die zich verstoppen in de bladeren en aan de voet van de planten. Die insecten komen op zonnige dagen tevoorschijn, maar helaas voor hen heb jij vrienden die juist in jouw tuin op zoek zijn naar een lekker hapje! Zo zorgt jij er voor dat jouw niet  ‘opgepoetste’ tuin komend jaar minder plagen heeft.
Ten tweede hebben je planten een betere start in het voorjaar, want rond hun voetjes ligt hun voorjaarsvoedsel. Als het wat warmer wordt komen de wormen die blaadjes en afval de grond in trekken en zodoende de kostbare voedingsstoffen opeten. Daarna moeten ze naar het toilet en poepen lekkere mest uit die de planten nodig hebben om te groeien en te bloeien. Daarnaast graven de wormen gangen en houden zo de grond onder de planten luchtig en kan het water makkelijker wegvloeien.
Ten derde omdat de grond bedekt blijft zal je veel minder last hebben van onkruid. 

Conclusie? Je hoeft in het najaar en voorjaar veel minder energie te steken in opruimen, schoffelen, spitten en bestrijden van ongedierten. 
Zo kan je meer tijd benutten in het simpelweg genieten van je tuin.
Wie wordt daar niet blij van?