Het was een grijze ochtend op zaterdag 20 november 2021, maar tien wandelaars kwamen met een zonnig humeur bijeen voor de maandelijkse Stadsdorp wandeltocht. Dit keer niet naar Baarn of Overveen, maar gewoon in Amsterdam, zij het op plekken waar je als centrumbewoner niet of nauwelijks komt en waar je regelmatig versteld staat van het vele groen dat onze stad rijk is.



Tramlijn 2 voerde ons naar het eindpunt in Nieuw-Sloten, vanwaar we al snel het natuurgebied De Vrije Geer bereikten. Eigenlijk was ook dit gebied voorbestemd om te worden volgebouwd, maar begin jaren negentig vonden bewoners van aangrenzende wijken het jammer als dit laatste stukje woeste grond zou verdwijnen. Bij een referendum in 1995 werd dan ook besloten dat de gemeente haar woningbouwplannen moest opgeven. De Vrije Geer (in vroeger tijden een drassig stuk land waar de bewoners vrijdom van belasting genoten) was en bleef vrije natuur.



Ook buiten dit natuurgebied(je) konden we steeds langs water en openbaar groen verder lopen en zo kwamen we in Osdorp. Bij het kruisen van de Pieter Calandlaan hadden we gelegenheid stil te staan bij deze bekende waterstaatsingenieur, verantwoordelijk voor ontwerp en aanleg van de Nieuwe Waterweg. En passant kwamen we nog te spreken over de voor Nederland als land van waterbouwers en -beheerders wat beschamende gang van zaken rond de aanleg van het Noordzeekanaal: Engelse ingenieurs en bedrijven deden wat we zelf niet aandurfden of -konden.



Bij restaurant Kaap West konden we genieten van heerlijke koffie en het uitzicht op de Sloterplas. Deze grote watervlakte was al in de jaren ’30 van de vorige eeuw voorzien als recreatieplas, vanaf 1948 werd de plas verder uitgediept (tot wel 37 meter toe) voor de zandwinning. Lopend langs de Sloterplas en via natuurterrein De Wiedijk bereikten we onze lunchplek.



Een eye-opener voor velen was het Siegerpark, gelegen tussen Sloterweg en snelweg A4. In de jaren ’20 kocht de rijke ondernemer dr. Wilhelm Sieger hier gronden aan om er een grote ‘tuin’ in Engelse landschapsstijl aan te leggen. Wij kunnen er nu genieten van prachtige herfstkleuren van een zeer afwisselende vegetatie én van een aantal beelden die zijn uitgeleend door het Stedelijk Museum. Voor ons was de gang door het park een onderdeel van een lange wandeling, maar het is zeker de moeite waard het Siegerpark afzonderlijk te bezoeken en alle beelden (o.a. van Hildo Krop en Jan Bronner) te ontdekken.
Wij verlieten echter het park via een eendrachtig bediende touwenpont en kwamen langs een kantorenwijk met straten en pleinen die vernoemd zijn naar beroemde economen. Zo was er gelegenheid even stil te staan bij leven en werk van Adam Smith (1723-1790) en zijn denkbeeld van de ‘onzichtbare hand’ over de werking van het marktmechanisme.



Langs de oever van het Nieuwe Meer en een stuk van de Ringvaartdijk bereikten we het oude dorp Sloten, vanwaar het nog maar een klein stuk lopen was naar het eindpunt van lijn 2. In de tram werd al snel omgeroepen dat er een omleiding was vanwege demonstraties in het centrum: na al het onverwachte en rustgevende groen waren we weer terug in de bewoonde wereld van Amsterdam...