Selma Vos, geboren en opgegroeid in IJmuiden, weet in de Tweede Wereldoorlog als Joodse samen met haar vader te ontkomen aan deportatie, haar moeder helaas niet. Na de oorlog gaat ze studeren in Cambridge, waar ze de Chinese student psychologie Chang Tsao ontmoet voor wie ze als een blok valt. Het verhaal van Selma, geschreven door Carolijn Visser, bespreekt de Stadsdorp boekenclub op woensdag 30 oktober 2019 in de Writers Lounge van het Ambassade Hotel.

Hij is overtuigd communist en wil zich graag gaan inzetten voor de opbouw van het nieuwe China van Mao. Ze trouwen in 1947 en vertrekken daarna naar Hongkong met hun inmiddels geboren zoon Dop. Daar wordt ook hun dochter Greta geboren.

In 1949 gaan ze in Peking wonen, waar ze eerst een bevoorrechte positie hebben. Chang is vooraanstaand lid van de Partij en leidt het Psychologisch Instituut, Selma en haar kinderen blijven er toch buitenstaanders. Ze maken alle campagnes van Mao mee: Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie, die uiteindelijk de ondergang betekent van het hele gezin. Chang wordt uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen.

Selma, nu lerares aan de Tweede-talenschool, wordt uiteindelijk samen met hem gearresteerd en allebei komen ze om in alle geweld van de Rode Gardisten.

In 2008 ontmoet Carolijn Visser de beide kinderen van Selma en tekent hun verhalen op. De brieven van hun moeder aan hun grootvader en documenten uit het familiearchief heeft ze gebruikt voor het verhaal van Selma. Wat een prachtig tijdsbeeld heeft Carolijn over China geschreven, over alles wat zich heeft afgespeeld en hoe dat werd ervaren in revolutionaire tijden.

Na alle andere boeken die de schrijfster al heeft gepubliceerd over dit altijd toch intrigerende land is Selma echt een boek dat je gelezen moet hebben, om een klein beetje te begrijpen hoe er is afgezien en geleden ten tijde van Mao.