De twee rondleidingen door het huis van Gisèle op 25 en 31 januari 2018 waren zo snel vol dat er nog een derde begin februari bijkwam. Ook deze is inmiddels vol. 

In de bocht waar de Leidsegracht uitkomt op de Herengracht bevindt zich Castrum Peregrini, nog altijd is de actieve culturele stichting er gevestigd.  Kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht hielp in haar huis en met haar opvattingen over kunst en vriendschap jonge intellectuelen en kunstenaars de oorlog te overleven. 

Stadsdorper Els was bij de eerste rondleiding op 25 januari 2018 en doet verslag:

Nummer 401 van de Herengracht is het hoekpand dat deels in de Beulingstraat ligt, je komt er vaak genoeg langs.

Marie Giselle Madeleine Josephine (Gisèle) d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht (Den Haag 11 september 1912 - Amsterdam 27 mei 2013) heeft daar ruim 70 jaar gewoond.

We werden ontvangen en rondgeleid door Frans Damman, lid van het managementteam van Castrum Peregrini (Burcht voor pelgrims) zoals het huis van Gisèle officieel heet.

Eerst togen we naar het kleine appartement op de derde verdieping, waar Gisèle gedurende de oorlog woonde. Daar, in de gestolde tijd van de originele inrichting, vertelde Frans verhalen over Wolfgang Frommel die met haar woonde, de onderduikers, de bovenburen, de pianola en de manier waarop Gisèle mensen de oorlog door heeft geholpen.

Vervolgens bezochten we de verdieping daarboven, waar zij na de oorlog introk en regelmatig een salon hield. Daar zijn de jaren vijftig nog helemaal aanwezig en is veel kunst van Gisèle te zien. Het hele huis is trouwens ongelofelijk rijk gevuld met boeken, parafernalia en kunst.

Vanaf het dak hadden we een mooi uitzicht! Daarna staken we door naar het belendende pand in de Beulingstraat dat Gisèle ook verwierf. Een prachtig atelier waar tegenwoordig bijeenkomsten worden gehouden met en over kunst.

Al met al kregen we een inkijk in het leven van deze veelzijdige kunstenares en mecenas.

Tip: ga ook eens kijken naar de glas-in-loodramen in de schuilkerk in het Begijnhof, gemaakt door Gisèle. Ons bezoek werd afgesloten met een drankje in café Herengracht, aangeboden door het stadsdorp.

De tweede groep op 31 januari hadden ook een leuke middag. Debora vult aan:

Ook wij hebben genoten van de fantastische rondleiding door Frans Damman en het verhaal achter de het huis van Gisèle. Een juweeltje van een museum in onze buurt, een onderduikadres met goede afloop. Het huis van de kunstenaar waarvan je het idee krijgt dat er nog steeds gewoond en gewerkt wordt. En dan de enorme hoeveelheid boeken!

Frans Damman vond het ook leuk  om betrokken buurtbewoners te ontvangen. Zo heeft een van ons Gisèle nog in de buurt zien lopen, een ander die bekend was met de weverij De Uil en een derde wist nog iets toe te voegen aan het verhaal achter glazenier Joep Nicolas.

Wat een leuk middag.

Zie voor meer infomatie de website van Castrum Peregrini.



foto´s: copyright Castrum Peregrini


Hieronder een korte film welke de vriendenkring belicht die ontstond in het onderduikadres Castrum Peregrini en de rol die de dichter Wolfgang Frommel (1902-1986) daarin speelde.


Hieronder een interview met Frans Damman (onze rondleider), AT5 3 mei 2016: Onderduikadres aan Herengracht opengesteld voor publiek.



Hieronder foto's welke een impressie geven van de rondleiding: