Op vrijdag 16 maart 2018 zagen zeven Stadsdorpers de voorstelling 'Liefhebben' van Laura van Dolron in Theater Bellevue.

Laura van Dolron vertelde ons in een 70 minuten durende solovoorstelling, in de vorm van korte verhaaltjes en anekdotes, dat liefde er echt toe doet. Persoonlijk en dicht op het lijf, ontroerend en direct, over de grote en kleine dingen in het leven. Zo herkenbaar, met een kleine traan en een hartelijke lach.

We hebben enorm genoten van haar speciale invalshoeken en rechtstreekse voordracht.

-----

In de cel van Nelson Mandela viel een straal licht die hij gebruikte om tomaten te kweken in een paar oude schoenen. Die deelde hij uit aan zijn medegevangenen. Dat is liefde.
Mensen die de lampjes van geparkeerde fietsen die per ongeluk aan zijn blijven staan uit doen, ook al moet je best lang zoeken naar waar dat knopje nou precies zit… Dat is liefde.
Iemand die alleen woont en op vakantie gaat en voor ze vertrekt een briefje met 'welkom terug' op haar tafel legt… Ook dat is liefde.

In haar hoofd, in haar hart, in haar omgeving en in de wereldgeschiedenis zoekt Laura van Dolron naar mensen die ons kunnen leren wat liefhebben is. Want écht liefhebben, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? In haar zoektocht komt zij steeds de dood tegen, want zoals in de bijbel staat blijkt waar: ‘sterk als de dood, is de liefde’. De antwoorden die zij vindt zijn soms hartverscheurend, dan weer hilarisch en doen je lachen door je tranen heen.

Liefhebben werd ‘Een cadeau', ‘Groots theater’ en ‘Louterend’ genoemd. De voorstelling werd vanaf de première in 2014 lovend ontvangen door pers en publiek en speelt nog steeds door Nederland en België. In 2016 werd de tekst van Liefhebben in boekvorm uitgebracht, met succes, want het boekje is inmiddels toe aan zijn vierde druk.

spel, tekst Laura van Dolron
dramaturgie Martine Manten
vormgeving Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek
lichtontwerp Gé Wegman

'Het publiek kan zich geliefd wetend naar huis begeven.'
★★★★Theaterkrant

‘Van Dolron brengt haar theater als een warm bad. Geen therapie. Wel een oprecht betoog, dat vreemd genoeg, op de richel van de morele preek, nooit gaat betogen.’
★★★Standaard

Over haar succesvoorstelling Sartre zegt sorry : 'Van Dolron heeft iets van een vrouwelijke Woody Allen en ze verdient het om een net zo groot publiek te bereiken als de meester zelf'
De jury van het Nederlands Theater Festival

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre: stand-up filosofie. In haar voorstellingen wisselen humor en diepgang elkaar in razend tempo af. Ze doet op het podium, wat een comedian doet, maar dan met meer poëzie en minder behoefte aan de lach. Ze doet wat dominees doen, maar dan zonder God (al komt hij nog wel eens om de hoek kijken). Ze doet wat theatermakers doen, maar dan zonder rol, zonder illusie.



Volgende lunchvoorstellingen in Bellevue theater waar we naartoe gaan zijn:

woensdag 18 april:   Mahler & Kokoschka, door Ulrike Quade Company. Poppen-en objecttheater

woensdag 20 juni:   Huzarenstuk, door Bram Coopmans en Flip Filz

Ieder koopt zelf (online) een kaartje.
We ontmoeten elkaar rond 12:15 uur in de hal van Bellevue en drinken na de voorstelling een stadsdorp-drankje in de Smoeshaan.

Voor last-minute beslissers worden steeds 3 extra kaarten gereserveerd. Dus mochten mensen op de dag zelf nog willen komen (en denken met een uitverkochte voorstelling te maken te hebben) dan kan dat. Zolang de voorraad strekt natuurlijk. Deze kunnen op de dag zelf tussen 11:45 - 11:55 uur via Netty, Lous of Ingeborg (in de Smoeshaen) gekocht worden.

Let op: soms duren de voorstellingen toch iets langer dan een uurtje.