De Stadsdorp Boekenclub gaat het deze keer eens anders doen. Voor de maand september lezen zij ‘Kees de jongen’ van Theo Thijssen (1879-1943). Op dinsdag 21 september 2021 hebben zij om 15.00 uur eerst een rondleiding in het Theo Thijssen Museum. Daarna wordt aansluitend, onder het genot van een drankje, het boek besproken in Café Thijssen.

Het boek:
Kees Bakels, bijna 12 jaar, is een schoenmakerszoon uit de Amsterdamse Jordaan. Ondanks alle tegenslag, de ziekte en dood van zijn vader en de terugval in armoede van het gezin, houdt hij zich overeind door te dagdromen over hoe het óók zou kunnen zijn. Veel van die dagdromen betreffen zijn heimelijk begeerde klasgenootje Rosa Overbeek. In het boek introduceert Thijssen de ‘Zwembadpas’. Dit is een manier om je snel te kunnen verplaatsen. Daarbij is het de kunst om te lopen alsof je voorover valt, terwijl je met je armen heen en weer zwaait.

Theo Thijssen:
Als kind van een schoenmaker kende Theo Thijssen het Amsterdamse middenstandsmilieu rondom de eeuwwisseling uit eigen ervaring. Na een zwaar toelatingsexamen kon hij uiteindelijk met een Rijksbeurs naar de Rijkskweekschool voor onderwijzers. Na zijn opleiding gaf hij onderwijs aan diverse openbare lagere scholen in Amsterdam-Oost. In 1897 richt hij het tijdschrift Baknieuws (weekblad van den Nederlandschen kweekling) op. Thijssen had veel aandacht voor de leerling als individu, wat destijds een vrij nieuw inzicht was. In 1905 richtte hij samen met schoolvriend Piet Bol het blad De Nieuwe School op. Een blad met vaak kritische artikelen over onderwijsmethoden.



Het Museum:
Het Theo Thijssen museum is gewijd aan de Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaaldemocratische politicus. Het museum wordt beheerd door de Stichting Theo Thijssen en is gevestigd op de begane grond van Thijssen's geboortehuis. De collectie bestaat uit manuscripten, eerste drukken, foto’s, tekeningen, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen van Theo Thijssen. Naast de vaste tentoonstelling geven wisselende tentoonstellingen een indruk van zijn maatschappelijke omgeving en werkterreinen.