Op dinsdag 26 april 2022 bespreekt de Stadsdorp Boekenclub in het Ambassade Hotel het boek ‘Indische duinen’ van Adriaan van Dis. Nathan, de ik-figuur, brengt zijn jeugd door aan de Nederlandse kust. Hij is daar vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren.

Samen met zijn ouders en zijn drie halfzusters Jana, Ada en Saskia, geboren in Nederlands-Indië, woonde hij in een voormalig Duits koloniehuis dat hun na de repatriëring was toegewezen. Het gezin had het niet makkelijk in Nederland. Vader is ziek en kan geen werk vinden. Omdat vader zoveel tijd heeft stort hij zich op de opvoeding van Nathan, de enige jongen in het gezin, en bereid hem zowel mentaal als fysiek voor op een mogelijk nieuwe oorlog. Dit gaat gepaard met veel slaag.

Als Nathan 11 jaar oud is overlijd zijn vader en krijgt hij te maken met ingrijpende veranderingen. Hij wordt niet meer geslagen en heeft dan ook geen voorbeeldfiguur meer. Als zus Ada komt te overlijden, Nathan is dan 46 jaar, komen door zijn ontroostbare neef Aram alle herinneringen uit zijn eigen jeugd terug.

Gedurende het verhaal komt hij steeds meer over zijn vader en diens leed te weten. Hierdoor beseft hi steeds meer dat hij toch wel van zijn vader hield. Niet alleen over zijn vader, maar over zijn hele familie komt hij steeds meer te weten. Hierdoor ziet hij in dat familie toch wel belangrijk voor hem is, ondanks dat hij niet goed met ze overweg kan.

Adriaan van Dis (geboren, Bergen 1946) is een auteur, journalist en televisiepresentator. In 1983 debuteerde hij als schrijver met de novelle ‘Nathan Sid’.

Het oeuvre van Van Dis omvat romans, novelles, verhalen, essays, poëzie en toneel. Zijn werk is in grofweg drie categorieën in te delen. Het eerste deel is geïnspireerd op de vele reizen die hij maakte naar onder meer China, Japan en Afrika (onder andere Marokko en Mozambique). Voorbeelden daarvan zijn Casablanca (1986) en In Afrika (1991). Het tweede deel van zijn oeuvre gaat terug op zijn Indische jeugd, zoals Nathan Sid (1983), Indische duinen (1994), Familieziek (2002) en Ik kom terug (2014). Tot slot zijn er nog de karakterromans over ontluikende homoseksualiteit, waartoe Zilver (1988) en Dubbelliefde (1999) gerekend kunnen worden.