Leeskring A’dam, september 2020

De hoofdpersoon Mohamed Zebbi, groeit op in een Marokkaans gezin in de Pijp. Hij houdt van lezen en boeken, wil rijk worden en aan de gracht wonen. Hij schrijft een boek: “Mohamed, de proleet” en wordt het huis uitgegooid. ( = autobiografisch) Het boek heeft succes. De ene druk na de andere verschijnt.

De meningen over het boek zijn enigszins verdeeld. Van: “Het is meer een boek voor middelbare scholieren” tot lezers die het wel aardig en humoristisch vonden. We waren het er in elk geval over eens dat het boek teveel hoofdstukken heeft, behoorlijk grof is in het taalgebruik met veelvuldig F-woord en erg veel seksscenes bevat.

Al in de eerste hoofdstukken krijgen we een inkijkje in de Marokkaanse cultuur. Het stigma dat aan Marokkanen kleeft lijkt te kloppen: vader en moeder integreren niet of nauwelijks en jonge Marokkaantjes rijden rond op scooters, stelen, dealen, kijken stiekem porno en hebben losse handjes.

De hoofdpersoon in het boek, Mohamed Zebbi, geeft zijn boek de gewaagde titel: “Mohamed de proleet”. Dan gooi je al meteen de knuppel in het hoenderhok. Net als met uitspraken als “Marokko, een prachtig land, mooie natuur, je kunt er goed eten, alleen de mensen die verpesten het nogal.”

De lezer schrikt! Bouzamour, meen jij dit echt? Schrijver, je hebt het over je eigen volk. Jij durft! Zo is er ook een regelrechte aanval op “De Avonden”, voor velen van ons een meesterwerk, en op Reve. Hoofdpersoon Zebbi vindt zichzelf als schrijver veel beter dan Reve, geestiger ook.

Het boek schuurt, het wringt, soms proest je het uit en soms is het ook aandoenlijk. Bijvoorbeeld als Zebbi het huis is uitgegooid vanwege zijn boek. Volgens zijn ouders is er maar één belangrijk boek en dat is de Koran. Op de boekpresentatie, tijdens zijn speech, houdt hij de deur nauwlettend in de gaten: “Zouden ze tóch komen?”

Later moet hij een paar uur na een gevecht met broerlief opdraven voor een interview bij Pauw en Witteman. Hij voelt zich ellendig maar dat merkt niemand. Verklaart dat zijn provocerende gedrag en taalgebruik? is de vraag die blijft hangen bij de lezer…

Gigi van Gemert

 
De schrijver: Mano Bouzamou