De Kenniskring Zorg en Wonen van de Amsterdamse stadsdorpen
Amsterdam vergrijst, de meeste Stadsdorpen krijgen in hun naaste omgeving te maken met de thema’s “zorg en wonen”. De Kenniskring Zorg en Wonen van de Amsterdamse stadsdorpen is ontstaan om kennis en kunde te bundelen op deze maatschappelijke thema’s. De drijvende kracht is de nadruk op langer zelfstandig wonen in een maatschappij waar onderlinge hulp een belangrijk uitgangspunt is geworden.
Lees meer.
Saar aan Huis: mantelzorg geven en krijgen
maart 2022
Een (commerciele) organisatie voor mantelzorg stuurde ons het volgende bericht: Saar aan Huis is sinds kort een tweede vestiging begonnen in Amsterdam. Daarmee kunnen Hulpvragenden en Mantelzorgers overal rekenen op Mantelzorgsteun van Saar aan Huis in Amsterdam.
Stadsdorp Digihulpen
Digihulpen kunnen mensen helpen bij het gebruik van hun smartphone of tablet. Je kunt je probleem uitleggen en zij helpen je dan met het vinden van een oplossing.
Marijke Winnubst coördineert dit samen met Nora de Gorter.
Lees meer.
Langer thuis in huis
Herinneringen en de omgeving: dat is wat uw huis tot een thuis maakt. Dus als u fijn woont, waarom zou u dan ooit willen verhuizen?
Maar een levensloopbestendige woning, hoe doet u dat en hoeveel kost dat dan? Op de website kunt u stap-voor-stap zien hoe u met in slechts 6 aanpassingen uw woning klaarmaakt voor de toekomst.
Lees meer op de website van Langer thuis in huis.
Algemene wooninformatie
ANBO, de belangbehartiger voor senioren
Met het stijgen van uw leeftijd, merk je dat prettig wonen en mobiel zijn steeds belangrijker worden. Daarom springt ANBO op de bres voor zaken als veiligheid in en om je huis en betaalbare woonvoorzieningen. Wil je meer weten over Wonen & Woonomgeving?
Lees hier.
Hoe we langer thuis kunnen blijven wonen
Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen wat effectieve interventies zijn om ouderen langer thuis te laten wonen. Vooral in het sociale domein liggen onbenutte kansen.
Lees hier.
Langer thuis met woningaanpassingen
Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen moet je wel voorzorgsmaatregelen treffen. Daarbij gaat het niet alleen om de inrichting van je huis, maar ook om je geestelijke, sociale en fysieke conditie.
Lees hier.
Checklist voor zorg in huis
Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen en hebben behoefte aan zorg in huis. De geheel vernieuwde Gebruikerstoets Wonen ‘Van Zelfstandig tot Zorg’ van VACpunt Wonen speelt hierop in en bevat de eisen waaraan een huis moet voldoen deze geschikt te maken voor zorg thuis.
Lees meer.
Woonspreekuren
Bij de woonspreekuren kunnen huurders terecht voor informatie, advies en ondersteuning op het gebied van huurprijzen, huurcontracten, achterstallig onderhoud, renovaties, enz.
Lees meer.
Stad onder Dak
In het centrum is veel behoefte aan leeftijdsbestendige, betaalbare, zelfstandige woonruimte voor ouderen. Ook veel jonge gezinnen wonen graag in het centrum. Wat is er mooier dan het creëren van zo’n dorp in een groot gebouw, een stad onder één dak, met de functies wonen, werken, zorg, recreatie en (levenslang) leren.
Lees meer.
LVGO
De website van de LVGO (Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen) is een handige vraagbaak voor ouderen die overwegen om met anderen in een meer of minder geclusterde vorm te gaan wonen. De LVGO ondersteunt het gemeenschappelijk wonen van leden. Zowel woongroepen als individuen kunnen lid worden van de LVGO. Ook veel Amsterdamse woongroepen van ouderen zijn lid van de LVGO; de contactgegevens van deze groepen zijn op de website van de LVGO te vinden.
Lees meer.
KilimAnjaro wonen - Wonen voor gevorderden
In maart 2015 heeft KilimanjaroWonen het inspiratieboekje ZorgSamenbuurt uitgebracht. In eerste instantie was dit bedoeld als afronding van het project ZorgSamenbuurt. Maar het vormt ook een nieuw begin, als handleiding voor mensen die van hun eigen buurt een ZorgSamenbuurt willen maken.
Lees meer.
Kenniskring Zorg en Wonen: veel nieuwe initiatieven
februari 2022
Kenniskring Zorg en Wonen van Netwerk Amsterdamse stadsdorpen heeft 11 februari een meeting gehad waarin veel bijzondere en nuttige initiatieven en onderzoeken zijn besproken rondom de vraag hoe je als oudere in je eigen buurt kan blijven wonen. Hoe kunnen ouderen elkaar helpen, welke steun zou de gemeente moeten of kunnen bieden? De initiatieven gaan van lokaal vervoer binnen je buurt tot het ouder-proofmaken van je woning; van ontwikkelen van clusters van zelfstandige woonruimtes in de eigen buurt tot zorgclusters.
De inspirerende bijeenkomst krijgt een vervolg in april 2022. Je kunt je ervoor opgeven.
Bij veel initiatieven is er plek om mee te denken of mee te helpen.
We brengen een korte samenvatting van alle initiatieven. Lees meer.
Voor uitgebreidere informatie kun je (binnenkort) terecht op de website van de netwerk Amsterdamse stadsdorpen. (onder: nieuws of kennisbank - kenniskring zorg en wonen)
Read moreLanger thuis met technologie
Stadsdorp Wetering+ heeft veel informatie over technologische oplossingen voor in huis op hun website staan.
Lees meer.
Elke dag een teken van leven
Ingezonden bericht van LifeSigns.
Informatie over een dienst waarbij je elke dag een teken van leven geeft door een email terug te sturen.
Sociaal ouderenproject Amsterdam in verhuur
In de Houthaven van Amsterdam wordt hard gebouwd aan LIFE: een sociaal gebouw voor mensen van 60+ die geloven dat de wereld net een beetje leuker wordt als je naar elkaar omkijkt. Ouderen willen steeds vaker zelfstandig samenwonen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Ieder in een eigen appartement dat meegroeit met een mogelijke zorgvraag, maar toch intensief bij elkaar betrokken. We sluiten met LIFE aan bij deze wens. Op dit moment zijn de laatste sociale huurwoningen in verhuur. Einde deze maand volgen de vrije sector huurwoningen. LIFE wordt eind 2019 opgeleverd. Alle verhuureisen en voorwaarden staan op www.leveninlife.nl.
Lees verder
Verhuisregelingen voor ouderen
U bent een dagje ouder, woont uw héle leven al in Amsterdam, en u piekert er niet over om deze stad uit te gaan. Heel logisch en begrijpelijk. Maar met een rollator naar driehoog, is natuurlijk niet fijn.
Daarom zijn er regelingen. Het aantal 65-plussers neemt toe van 12% naar 16% in 2030. Het aantal 75-plussers neemt toe van 5% naar 7%. Amsterdammers willen graag lang zelfstandig blijven wonen, maar de woonmogelijkheden en woonomstandigheden kunnen beter. Daarom stelde Amsterdam een verbeterd plan voor ouderenhuisvesting op.
Lees meer.