Aanleiding

Ruim 260 kunstenaars zonden deze zomer een werk in voor de Open Call NIEUWE AARDE. Deel je visioen, geïnspireerd door het Bijbelvers ‘En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel, en de eerste aarde waren voorbij gegaan, en de zee was niet meer.’ (Openbaring 21:1). Ze putten inspiratie uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoisme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen - hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen. In een tijd waarin een fysieke tentoonstelling voor publiek onmogelijk was, waren (en zijn) 90 inzendingen online te zien op www.nieuweaarde.nu.


De 12 meest spannende, inspirerende en bijzondere inzendingen zijn van 31 oktober t/m 11 december 2020 te zien in de tentoonstelling NIEUWE AARDE: 12 visioenen in de Westerkerk Amsterdam. We zijn trots op de deelname, met nieuw gemaakt en bestaand werk, van 

Margriet van Breevoort, Oussama Diab, Rinske van Dijk, Jet van Helbergen & Judith Scholte, Rieteke Hoogendoorn, Pavèl van Houten, Felipe van Laar, Sarah van der Lijn, Lego Lima, Jeanne Rombouts, collectief We Sell Reality en Zindzi Zwietering.

NIEUWE AARDE is een tentoonstelling waarin kunstenaars hun visioenen van een nieuwe wereld na Covid-19 verbeelden. Bijvoorbeeld een wereld waarin natuur en techniek zijn samengesmolten, waarin ongedocumenteerden wél zeggenschap hebben over hun leven, en waarin een regen van bewustzijn op de aarde neervalt, zodat de mensheid begrijpt wat hem te doen staat.


Museumkring bezocht de tentoonstelling

Op 24 november gingen we, ook nu weer met acht stadsdorpers, naar de Westerkerk om de tentoonstelling Nieuwe Aarde te zien. Verrassend was het gesprek met de predikant van de Wester, Herman Koetsveld. We kregen koffie van hem in de Prinsenkamer, die na de renovatie groter en lichter is geworden. Herman maakte een rondje langs ons met de vraag uit welk ‘nest’ we afkomstig waren, religieus (of niet) gezien, wat ons het meest getroffen had in de tentoonstelling en hoe we tegenover een ‘nieuwe wereld’, de wereld na corona, aankeken. Mooi hoe je elkaar weer op een andere manier kennen.