Lieve stadsdorpers,

We mogen weer minder….Even doorzetten, laten we optimistisch blijven en hopen dat deze strengere coronamaatregelen niet heel veel langer dan 2 weken duren! En in die twee weken gaan we dingen organiseren die we nu veilig kunnen doen.

Dat is natuurlijk de koffiezoom elke donderdagochtend, veiliger kan het niet (aanmelden bij Janneke.). En buiten wandelen met afstand is ook veilig, dat gaan we vrijdagochtend 13 november doen, langs het IJ lopen. Je mag nu alleen met zijn tweeën lopen, maar we kunnen prima in meerdere duo’s achter elkaar lopen en onderweg een keertje wisselen. Onderaan deze mail meer daarover.

En hoe veilig is de tip van Ans:

 

ITA brengt ‘Alice in Wonderland’ als feuilleton op scherm thuis

 Zeker twee weken lang geen theater of bioscoopbezoek. En daarna ook nog maar mondjesmaat. En dat met al die lange, donkere avonden die ons te wachten staan. Internationaal Theater Amsterdam (ITA) vond er iets op: sinds deze week is in feuilletonvorm ‘Alice in Wonderland’ te zien.

Elke avond vertelt een andere acteur een stukje van dit tijdloze verhaal. Naast de vaste acteurs van ITA doen ook mensen van buitenaf mee: Halina Reijn, Paul de Leeuw, Noortje Herlaar, Gaite Jansen en vele anderen. Bekijk het allemaal hier.


Op de valreep zijn we nog naar de bioscoop geweest! Woensdagmiddag, met zeven stadsdorpers, naar de film La Última Primavera. Na afloop liepen we van Eye naar het IJplein pontje, een groepje van 4 en een groepje van 3, braaf op enige afstand.

Willemijn schrijft daarover:    
'In de film zijn we getuige van het wel en wee van de familie Gabarre Mendoza die zichzelf speelt in haar leven van alledag en al 18 jaar woont in een zelfgebouwd huis in een krottenwijk met problemen met electriciteitsverbinding en watervoorziening. Familie en buurt vormen een hechte gemeenschap, maar de krottenwijk gaat gesloopt worden en het wachten is op de brief met de boodschap om binnen twee dagen te vertrekken met hun hele hebben en houden naar Madrid.

Het vormt mijns inziens een grote moed om jezelf zo ’te kijk’ te zetten, maar Isabel Lamberti, die de regie had, heeft met grote gevoeligheid deze zo hechte gemeenschap neergezet. Zodanig dat ik na het zien van deze film mij grote zorgen maak of ze het emotioneel en sociaal zullen kunnen bolwerken in de stad, waar ze zo anoniem onder vele vreemden moeten gaan leven. Bovendien, waar moet hun schroothoop blijven?'

 

In de verte de laatste napraters over de film, terwijl een ander groepje het napraten op de pont voortzet.

 

De eerste van de twee combiwandelingen, naar de Oude Kerk, kon deze week nog net doorgaan, de tweede, naar de Westerkerk en een paar Jordaanhofjes, gaan we doen zodra het weer kan!

Leny schrijft over de maandagochtendtocht naar de Oude Kerk:
‘Met z’n drieën hebben we maandag 2 november een wandeling gemaakt vanaf de Herenmarkt richting Oude Kerk. Op weg er naartoe hebben we een paar gedenkplekken bekeken van Markante Amsterdammers. Als eerste kwamen we bij een herdenkingssteen van architect Berlage op een hoek van de door hem gebouwde Beurs, vervolgens bij het huis waar Vondel een aantal jaren gewoond heeft in de Warmoesstraat en waar hij ook zijn kousenwinkel dreef, waarna we via de Majoor Bosshardtburgh in de Oudezijds Armsteeg (een ziekenboeg voor dak en thuislozen) bij haar beeld, zittend op een bankje, op de Nieuwezijds Voorburgwal arriveerden, waarvandaan het niet ver meer was tot de Oude Kerk. De tentoonstelling hebben we, ieder voor zich, gewapend met een beschrijving van de getoonde werken, rustig kunnen bekijken (we waren de enige bezoekers). Ondanks wind en een beetje regen weer een mooie morgen.’

Loop je mee volgende week vrijdagochtend 13 november? (Alleen voor niet-bijgelovigen 😊)

We vertrekken om 10.30 van de Herenmarkt en we gaan met het IJpleinpontje naar Noord.

Daar zullen we vooral langs het IJ gaan lopen en genieten van de mooie uitzichten. Ook zijn er bijzondere gebouwen te zien, daar gaan we ons nog verder in verdiepen. Een kopje koffie en iets te eten is verkrijgbaar bij alle pontveerhaltes in Noord, dus de koffiepauze hoeven we niet over te slaan!

Meld je aan bij Janneke. Bellen kan ook: 06-23468635.

 

Hou vol en pas weer extra goed op jezelf!

Het coronawebteam

Ella, Ina, Nina, Janneke