Archief - tips in Coronatijd 2020

In tijden van nood kunnen we onze toevlucht nemen tot verhalen. Tot de kunst.
In november 2020 begon Ita een nieuwe serie. Alice in wonderland wordt voorgelezen. Elke dag ca 10 minuten door een andere acteur. De acteurs mogen na hun voordracht een bonbon van tafel pakken. Hier verschijnt elke dag rond 17 uur een nieuwe aflevering.

In tijden van nood kunnen we onze toevlucht nemen tot verhalen. Tot de kunst. In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in Decamerone hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Steeds tien per dag. Honderd verhalen. Met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek.Via https://ita.nl/nl/ wordt nu dagelijks een hoofdstuk voorgelezen (8 minuten) uit de Decamerone van Boccacio door acteurs van het vaste ITA ensemble.

 

Poezie:
Tsead Bruinja, Dichter des Vaderlands, is met een collega coronagedicht.nl begonnen, een online verzamelplaats voor coronapoezie. "Iedereen kan het virus krijgen, dus ook iedereen mag een gedicht insturen".

Podcasts:
Tijd om podcasts te gaan uitproberen.
Podcasts op Radio 1
https://www.ntr.nl/site/programmas#content
https://open.spotify.com/genre/podcasts-page
De beste Nederlandstalige podcasts

Een nog een link naar het Rijksmuseum waar een ontroerende podcast is te beluisteren over de bevrijdingsrok. Met Annemie Boissevain, die vijf jaar oud was tijdens toen de oorlog eindigde en op haar zesde, tijdens de Bevrijdingsfeesten in 1946, haar rok droeg. Later schonk ze deze rok aan het Rijksmuseum.

Hoorspelen:
Op Het hoorspelweb kun je oude hoorspelen terug luisteren. Het is een on-line museum en uitstalkast. HIermee probeert Het Hoorspelweb bij te dragen aan het behoud van de kunstvorm Hoorspel.

Vogels kijken:
Niets te doen door het coronavirus? Voor vogels kijken hoef je niet naar buiten! Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland opent drie extra webcams: bij de koolmees, de merel en de kauw. Drie tuinvogels die bijna iedereen wel in de tuin ziet verschijnen, mits deze groen genoeg is.
Nu kan iedereen via Beleefdelente.nl ook zien wat er ín het nest gebeurt.

Online vogelcursussen
Wilt u meer weten over vogels? Dan zijn de online vogelcursussen van Vogelbescherming vast iets voor u! De vogellessen zijn samengesteld door onze ambassadeurs Nico de Haan en Camilla Dreef.
Nico heeft bijna dertig jaar bij Vogelbescherming gewerkt en kent de vogels als geen ander. Camilla is vogelonderzoeker en fervent vogelaar. Samen leren zij u op een andere manier naar vogels te kijken, zodat u er nog meer van kunt genieten!

Gutenberg Project
Als je de boeken die nog steeds gelezen moesten worden, uit hebt, dan kun je eens naar het Gutenberg Project kijken. Dit zijn e-boeken die copyrightvrij zijn. Dat betekent dat ze gepubliceerd werden voor 1924. Maar er zit veel 'literatuur' tussen. Je kunt zoeken op genre, leeftijdsgroep en onderwerp.

OBA on-line wel open
Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten, maar online zijn we wel open! Bekijk op deze pagina het digitale aanbod. Van e-books tot oefenprogramma's, alle tips voor jong en oud worden gedeeld om deze tijd met z'n allen goed door te komen.
Ze stellen nu ook een boeken pakket naar wens voor je samen dat je kunt afhalen, maar brengen het voor 67 plussers ook aan huis.

Blogs:
Valerie schrijft:
Beste medestadsdorpers,
ik vind het leuk om mijn blog (Poems Meet Paintings) met jullie te delen. Het is eigenlijk een minicursus over de relatie tussen poëzie en beeldende kunst, oorspronkelijk bedoeld voor docenten en studenten, nu heb ik het aangepast voor een breder publiek dat geïnteresseerd is in kunst en poëzie. Mijn blog is vrij toegankelijk: https://painting-poetry.com.

Janneke geeft door dat je via onze ‘eigen ’Rode Hoed' naar allerlei interessante onderwerpen kunt kijken en luisteren.

Colleges
Online collegereeks: Dit hebben wij in huis
Emeritus hoogleraren Marita Mathijsen en Selma Leydesdorff hebben het initiatief genomen om via een online lezingenreeks wat de Faculteit der Geesteswetenschappen in huis heeft, zichtbaar te maken voor een breed publiek. In de maanden juni en juli verbinden tien prominente hoogleraren uit diverse geesteswetenschappelijke disciplines de actualiteit met hun kennis en expertise.

De reeks is een samenwerking van SPUI25 en de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Mathijsen en Leydesdorff zullen alle lezingen modereren.
De colleges duren ongeveer een half uur, na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Op 8 juni verzorgt Margriet Schavemaker, hoogleraar Media en Kunst in de museale praktijk en artistiek directeur van het Amsterdam Museum, de eerste lezing over Corona in de Stad.

De andere sprekers zijn:
11 juni Fred Weerman
15 juni Joep Leerssen
18 juni Rens Bod
22 juni Herman Pleij
25 juni Mieke Bal
29 juni Marita Mathijsen
2 juli Frank van Vree
6 juli Ieme van der Poel
9 juli Selma Leydesdorff