Nieuw cultureel erfgoed. Wat de bijbel is voor gelovigen is het Wohltemperierte Klavier van Bach voor muzikanten.

Vorige jaar  (2021) konden we luisteren naar een programma met 2 x 24 nieuwe en gloednieuwe preludes gecomponeerd door eigentijdse vaderlandse componisten, naar analogie van die van J.S.Bach uit het Wohltemperierte Klavier deel I en deel II. Nieuw cultureel erfgoed. Tijdens elk concert wordt eerst de prelude van Bach gespeeld.  Daarnaast is er een podcast gemaakt over het project.

Het project gaat verder in 2022.
Zaterdag 26 maart, Oranjekerk-Amsterdam

14:30u - Laura Sandee
15:30u - Edward Janning

Gratis toegang (met gelegenheid tot vrijwillige eigen bijdrage achteraf). Oranjekerk Amsterdam - Tweede van der Helststraat 1-3, om de hoek bij filmtheater Rialto. 



Podcast
Bach. En nu?
Is een podcast van VPRO & NPO Radio 4, elke dinsdag te beluisteren in jouw favoriete podcast feed of hier.
Het Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach is voor muzikanten en componisten een hoeksteen in de muziekgeschiedenis.

Pianist Jacqueline, voorheen Frederique, heeft aan 48 Nederlandse componisten gevraagd een ‘antwoord’ te schrijven op één van de twee maal 24 preludes uit het Wohltemperierte Klavier (boek 1 en 2) van Johann Sebastian Bach. Met deze nieuwe pianocomposities geeft zij tal van concerten. In de podcastserie vertelt steeds één componist over zijn of haar antwoord op Bachs oervoorbeeld. En natuurlijk hoor je de muziek!

 

2021

Stichting pianoconcerten organiseert een reeks van 2 x 24 preludes in de Mozes en Aaronkerk. Het zijn zomerlunchpauzeconcerten op de donderdag. Ze organiseren concerten, bij voorkeur zo laagdrempelig mogelijk en veel toehoorders per concert, vrijwillige eigen bijdrage achteraf.
De stichting heeft in 2022 een podcast gelanceerd. 

In 2021 is het thema:

Nieuw cultureel erfgoed. Wat de bijbel is voor gelovigen is het Wohltemperierte Klavier van Bach voor muzikanten.

Een programma met 2 x 24 nieuwe en gloednieuwe preludes gecomponeerd door eigentijdse vaderlandse componisten, naar analogie van die van J.S.Bach uit het Wohltemperierte Klavier deel I en deel II. Nieuw cultureel erfgoed. Tijdens elk concert wordt eerst de prelude van Bach gespeeld. Bekijk  video's  (naar beneden scrollen)