Prinsessentranen door stadsdorper Willem Kalb

In de 19e eeuw waren in Europa nog een aantal oude dynastieën aan het bewind. De verschillende vorstelijke families waren onderling nauw verwant. Om de banden te verstevigen werden zonen en dochters vaak onderling uitgehuwelijkt. Meisjes trouwden jong, zestien, zeventien jaar was de ideale leeftijd. Soms ging het goed maar heel vaak ook waren de jonge bruiden doodongelukkig in hun huwelijk, ver weg in een ander land, met een andere taal met een ander geloof en andere gewoonten.

 
Prinsessentranen bevat vijftien portretten van zulke prinsessen die op zeer verschillende plekken terechtkwamen: Rome, Stockholm, Den Haag, Wenen, Dresden, Sint-Petersburg maar ook in Mexico en Brazilië. Ze moesten zich aanpassen en accepteren dat hun echtgenoten er maîtresses op na hielden. Maar als de jonge prinses eens verliefd werd op een ander was de wereld te klein en volgden er schandalen.

Deze verhalen geven een mooi inkijkje in de wereld van de vorstelijke residenties die naar buiten toe altijd een beeld lieten zien van verhevenheid, degelijkheid en plicht, maar achter de paleisdeuren speelden zich kleine en grote tragedies af.

Bestellen via https://www.bravenewbooks.nl/books/310834  of via de auteur. wkalb@mail.com