2024
Er waren zeker stadsdorpers aanwezig, maar dit keer waren de studenten echt in de meerderheid, heel leuk dat er zoveel waren.  Het was weer heel geanimeerd, het koortje zong mooi, Frans met zijn accordeon als altijd gezellig en de spreker, Job Dienske, was weer heel indrukwekkend.
 
HERDENKEN EN VIEREN MET STUDENTEN EN STADSDORPBUURT7

Vrijdag 5 mei vanaf 10.00

We organiseerden een Vrijheidsbrunch op 5 mei 2023. Dat deden we samen met de studenten van L.A.N.X. 

Om 10.00 was er inloop met koffie, buiten, met muziek. Om 10.30 gingen we aan tafel.


We gingen op de derde verdieping van het Lanxhuis laan ange tafels eten met ca 50 personen, we hadden vrijheidssoep en uiteraard zijn er lekkere broodjes met beleg. Er waren sprekers, onder andere Job Dienske, hij vertelde over hoe hij met zijn dispuut de oorlog beleefd heeft. Ook hadden we mooie gesprekken, we hadden gesprekskaartjes gekregen die de onderwerpen kunnen aanreiken.

De stadsdorpzanggroep zong vrijheidsliedjes.         

Na de brunch, om ongeveer 12.30, was er een wandeling van ongeveer een uur langs plekken in de buurt die met herdenken te maken hebben. Uiteraard sloegen we de Dam niet over; we bezochten het Memorial Damslachtoffers 7 mei 1945, waar Ludmilla van Santen van de gelijknamige stichting ons er over vertelde. Ook stonden we stil bij het monument voor Annick van Hardeveld.

 

 
Andere activiteiten in de buurt

4 mei Koninklijke Wachtkamer Centraal Station - verhalen van vertrek
12:00 uur Vanuit de koninklijke wachtkamer van het Centraal Station vertelt bekroond biograaf Mirjam van Hengel het aangrijpende levensverhaal van de eigenzinnige en doortastende Dola de Jong. Over haar boeken, het circus van Bernard van Leer waar ze in Amerika mee rond trok, haar New Yorkse leven, haar scherpe pen, haar contacten met beroemdheden als prinses

14:00 uur Op 23 juni 1941 vertrok de succesvolle Joodse zakenman Bernard van Leer vanaf het Centraal Station in Amsterdam met een handjevol mensen en zijn demontabele circus naar Spanje, om van daar per boot met negentien door hem zelf gedresseerde paarden naar Amerika te reizen. Pauline Micheels vertelt.

De entree bevindt zich aan de buitenzijde van het station aan het Stationsplein tegenover het kantoor van de GVB en restuarant Loetje. 


5 mei 14-22 uur Haarlemmerplein - Ontsnapte klanken
Net als vorig jaar vult De Roode Bioscoop het Haarlemmerplein én het theater met festival Ontsnapte Klanken. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is weten deze artiesten als geen ander. Ze ontvluchtten hun moederland lang of nog maar kort geleden en nemen je vanaf het podium mee in hun verhaal. Verhalen, gedichten, muziek en documentaires.

Routes
6 Amsterdammers geven hun route door de stad langs verhalen en activiteiten op 4 en 5 mei.  Ze wijzen verhalen in  open joodse huizen en huizen van verzet, festivals, vrijheidsmaaltijden, herdenkingen en podcasts. 
 
Je kunt ook via een kaart bekijken wat er bij jou in de buurt gebeurt: https://4en5meiamsterdam.nl/kaartvanamsterdam/Monument in de buurt, geadopteerd door de Burghtschool.

 De boekenreeks Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Voorafgaand aan de Dodenherdenking wordt voorgelezen uit het nieuwe deel. In 2023 zijn er 9 delen uitgebracht.

 

Na 20 uur 4 mei en 5 mei

In normale jaren zijn er in de hele stad voorstelling na de herdenking op de Dam. Dit jaar zijn veel voorstellingen digitaal te volgen:

Alle activiteiten in Amsterdam en online vind je op deze website.


'Foute' Nederlanders in een naoorlogs kamp in Amsterdam
Podcast
Samen met historicus Ad van Liempt en de dochter van de commandant Thea Mous-Jonasse keren we terug naar Kamp Levantkade, de plek waar ‘foute’ Amsterdammers zonder enige vorm van proces meteen na de oorlog werden opgesloten.
https://4en5meiamsterdam.nl/stories/een-kamp-midden-in-amsterdam/